What is a home without art?

Blog, Inspiratie

Als enthousiast ‘verzamelaar’ en illustrator is kunst een van mijn favoriete onderwerpen om over te praten. Niet alleen omdat het een breed begrip is, maar ook omdat het vaak een van de meest onderschatte elementen is in interieurs die ik tegenkom. Tijd voor wat kunst inspiratie voor jouw (kleine) huis.

Kunst als creatieve uitlaatklep

Kunst is een breed begrip . Het kan gaan over een mooie illustratie, een grappig beeldje, oude foto’s die je tegenkomt op een markt en opnieuw inlijst – deze items vallen dan wel niet onder de zogeheten museumkunst, maar kunnen wel een ontzettend goede aanvulling zijn op de inrichting van je huis en voor jou kunst betekenen.

Het leuke van het daadwerkelijk aandacht besteden aan kunst in je huis, is dat je door de jaren heen een stijl en een collectie opbouwt die met jou meegroeit en jou reflecteert als persoon. Zelf houd ik erg van kunstenaars zoals Parra, Laser 3.14, Kaws, Murakami en Cleon Peterson, maar ik ben ook altijd op zoek naar nieuwe jonge kunstenaars die met iets verfrissends komen en andere leuke vondsten die ik tegenkom.

IMG_5325

Ok, klinkt leuk dat kunst, maar waar begin ik dan?


Begin met een oriëntatie

Een goede oriëntatie klinkt vanzelfsprekend, maar kan nog best lastig zijn. Er is enorm veel aanbod zowel on- als offline van posters, letterart, illustraties maar ook van meer traditionele kunst. Ook is het belangrijk om te weten wat voor soort kunst je zou willen: schilderijen, sculpturen, installaties of een mooi vormgegeven lamp die zowel dienst doet als kunstobject en lichtbron? Het kan allemaal, het is aan jou! Een goed startpunt is diverse websites te bekijken, van Junique.com tot Artsy.net om te zien wat bij jou past. Alhoewel kunst via Artsy duur is brengen veel kunstenaars vaak ook posters uit van bepaalde werken, waardoor je nog steeds een ‘echte’ Warhol of Magritte aan je muur kan hangen voor weinig geld.

IMG_4833

‘Holiday treasures’

Een ander moment om interessante kunst op de kop te tikken is tijdens een trip naar het buitenland. In lokale winkeltjes worden vaak heel andere items verkocht dan op Hollandse bodem. Een traditionele Japanse bloesemtekening of een Mexicaans beeldje geven daardoor niet alleen je interieur een ‘ethnic’ touch, ze vertellen ook iets over jou en houden je fijne herinneringen aan een bepaalde vakantie levend.

DIY: maak je eigen kunst!

Hoe leuk is het om zelf een mooie schilderij te maken en op te hangen? Het is erg mindful en ook nog eens voordelig. Zo heb ik ooit voor mijn verjaardag een workshop ‘koe beschilderen’ gedaan. Wat in eerste instantie hilarisch klonk is tegenwoordig een prachtig beschilderd beeld in mijn huis waar ik veel complimenten over krijg. Het gaat zelfs zo ver dat mensen mij vragen van welke designer het is. Dat tovert een glimlach op mijn gezicht.

Kortom, gun jezelf de tijd om items te verzamelen die voor jou betekenisvol zijn. Curated pieces, jonge kunstenaars, een grappige tekening, een raar beeldje, iets dat jezelf hebt gecreëerd of zelfs in het buitenland op de kop hebt getikt – dat geheel wordt uiteindelijk jouw persoonlijke kunstcollectie.

IMG_4803

Lianne woont al 11 jaar in Amsterdam en heeft veel verschillende kleine ruimtes bewoond door de jaren heen. Als Strategist bij interieur- en kunstcollectief WDSTCK en als illustrator is ze dagelijks bezig met design, interieur en kunst. Inspiratie voor haar eigen huis vindt ze op Pinterest, Instagram, blogs of in concept stores en kleine winkeltjes. Ze houdt van een mix tussen scandinavisch design, ‘rauwe’ materialen en street art.

Meer van Lianne lezen? Lees hier haar vorige blog ‘schenk jezelf een designer piece’

Comments

comments

Volgende blog
Vorige blog

No Comments

Leave a Reply