Verzamelen als tegenreactie op minimalisme, of toch niet?

Blog, Inspiratie, Trendtalk

Zijn we net een beetje gewend geraakt aan de termen minimalisme en ontspullen, wordt als tegenreactie de verzamelaar in ons aangejaagd. Ikea presenteert deze zomer de nieuwe collectie SAMMANHANG. De designers van de collectie roepen verzamelaars op om de emotionele kant van het opbergen te ontdekken. 

Verzamelen en minimaliseren, het zijn twee tegenpolen van elkaar. Toch denk ik dat ze ook ergens goed samengaan. Een verzamelaar word je niet zomaar, het kost je bloed, zweet en tranen. Vervolgens bezit je het vol trots. Je collectie aanbidden. Je zorgt dus wel dat je er zuinig mee omgaat! Het is iets waardevols geworden voor jou. Je focussen op het verzamelen van een collectie en deze koesteren is dus eigenlijk enorm duurzaam en betekenisvol. There you go, Ikea.

De afgelopen tijd is minimalisme een veelbesproken onderwerp. Daar kan ik me nog steeds helemaal in vinden. Het wegdoen van spullen die je niet blij maken geven je huis meer ruimte voor spullen die je wel blij maken. Maar… door de focus op het minimaliseren van je inboedel zou je dat laatste bijna vergeten; blij zijn met de dingen die je wel hebt, en ze een bijzondere plek in huis geven. Met de nieuwe collectie van Ikea kun je jouw verzameling een mooi podium in huis geven.

In ieder van ons schuilt een kleine verzamelaar
Ik weet nog wel dat ik op de kunstacademie de opdracht kreeg om een eigen verzameling te starten. Ik ben er destijds nooit echt aan begonnen, omdat ik teveel bezig was met het onderwerp; wat moet ik verzamelen? Het lijkt me heel cool om een verzameling te hebben van iets waar je vol trots over kunt vertellen. Iets verzamelen wat moeite kost, waar je jaren over doet, waar je in investeert. Ik heb vooral het gevoel bij mezelf dat het vanzelf moet gaan, iets wat ik ook echt graag wil verzamelen. Misschien ben ik daar inmiddels wel mee begonnen, maar zie ik het nog niet als collectie omdat ik er slechts enkelen van bezit, namelijk kristallen en edelstenen. Niet alleen omdat ik ze bijzonder mooi vind, ook omdat ik de werking ervan fascinerend vind.

Ben je een niche verzamelaar, een minimalistische verzamelaar, een creatieve verzamelaar of een autobiografische verzamelaar? Of een schaal je jezelf in onder een andere categorie?

Wat ik leuk vind aan de nieuwe collectie van Ikea is dat ze je laten nadenken over de spullen die je bezit. Je gaat ze met aandacht een plek in huis geven, opbergen of juist in het oog decoreren. Hierdoor kun je jouw pracht en praal op een goede manier presenteren. En iedere keer als je ernaar kijkt, voel je je blij of trots. Dat is toch iets moois? Op deze manier wordt de waarde van spullen opnieuw bekeken, en gewaardeerd. Want dat mag in de tijd van massaconsumptie wel wat meer; het koesteren van datgene dat je bezit. Minimalisme gaat om tevreden zijn en het verlangen naar meer de kop indrukken, en het waarderen van de spullen zoals een verzamelaar doet sluit daar prima bij aan.

Lees hier mijn interview in de Glamour over minimalisme

Comments

comments

Volgende blog

No Comments

Leave a Reply