De minimalistische trend: ontspullen

Blog, Trendtalk

>

“De verspulling heeft het hoogtepunt bereikt”

Pas op! Te veel spullen bezitten is schadelijk voor uw gezondheid..De westerse mens gaat gebukt onder een enorme hoeveelheid rommel. Overconsumptie is een aandoening, net zo ernstig als obesitas. Het maakt ongelukkig, depressief, angstig, kan zelfs dodelijk zijn en is ook nog eens slecht voor het milieu”. Bron.

 

Your Little Home Suzanne

Your Little Home Suzanne

Ontspullen is spullen weg doen waar je niks meer aan hebt en nadenken over hoe je je geld uitgeeft voor een eventueel volgende aankoop. Het is eigenlijk helemaal niet gek dat we ons huis vol zetten met spullen. Spullen kopen geeft je namelijk een bepaald aanzien en het onderscheid je van anderen. Het lijkt wel of spullen een magische werking hebben,  ze geven ons het idee dat we hier gelukkiger van worden. Maar is dat wel zo? Ga maar eens na hoelang en of je ook echt gelukkiger bent na die ene aankoop. Sterker nog: psychologen tonen met hormoonmetingen aan dat het hebben van teveel spullen stress veroorzaakt. James Wallman schreef onlangs een boek over ontspullen: ‘ Stuffocation‘, wat letterlijk betekent stikken in je spullen. Een van zijn uitspraken zijn: “Memories live longer than things”.

Een opgeruimd huis staat voor een opgeruimd hoofd

Zoals jullie onderhand weten ben ik een interieur liefhebber. Ik moet mijzelf soms echt tegen houden om niet alles te kopen wat er leuk uit ziet. Ik denk dat klein wonen mij dwingt om minder te kopen omdat ik niet tegen rommel kan. Misschien valt het jullie ook op, als je door de stad loopt is er een overdaad aan spullen. Je weet soms niet meer waar je het zoeken moet. Misschien komt dit ook omdat ik mij meer bewust ben geworden dat ik het eigenlijk niet nodig heb. Ik denk dat ontspullen een uitkomst is voor veel mensen. Bezit kan zorgen geven als het zich maar opstapelt en geen meerwaarde meer heeft. Als ik thuis kom ga ik vaak eerst spullen opruimen voordat ik wat anders ga doen. Daarnaast staat een opgeruimd huis voor een opgeruimd hoofd, letterlijk! Hierdoor verdoe ik mijn tijd niet onnodig met het zoeken naar spullen en manoeuvreren door de chaos heen.

Bijzondere ervaringen en liefdevolle mensen is wat telt

Voor mij is een rijk leven, een leven vol met bijzondere ervaringen en liefdevolle mensen om me heen.  Geef mij maar een minimalistische lifestyle met de nodige dingen, dingen die er voor mij toe doen. Ik denk dat ik al een aantal jaren bezig ben met ‘ontspullen’.

Hoe denken jullie hierover en zijn jullie ook bezig met ontspullen? Laat het ons weten via een comment, wij zijn nieuwsgierig 🙂

>
Korte trenduitleg: 

  • Deze blogpost past bij de volgende trend: Dematerilisering. Door een toename van complexiteit van de samenleving willen we weer terug naar de eenvoud, de basis. Mensen hechten steeds minder waarde aan tastbare producten en diensten. Vroeger bepaalde materiёle zaken je status. Tegenwoordig zijn deze ‘statusproducten’ bijna door iedereen aan te schaffen. Dit betekent voor merken dat zij aandacht moeten besteden aan emoties, gevoelens en waarden die bij het product passen en die de klant ervaart wanneer hij of zij het product koopt. Er is een groeiende behoefte aan het aangaan van verbindingen van en met elkaar alleen op deze manier creëert het voor ons betekenis.

Comments

comments

Volgende blog
Vorige blog

No Comments

Leave a Reply