Kleinst wonen zonder minder documentaire door studenten

Blog, Inspiratie

Klein wonen wordt steeds populairder. Niet alleen delen mensen een huis, er worden ook kleine woningen ontworpen! Ik sprak zes Journalistiek studenten die momenteel bezig zijn met hun afstudeerproject. Ze maken een documentaire over de Tiny House Movement. Ik ben benieuwd naar hun ideeƫn over klein wonen!
>

Even voorstellen šŸ˜‰

Wij zijn studenten Journalistiek optie televisie. Wij maken zelf reportages: wij doen research, contacteren mensen, filmen op locatie, monteren, enzovoort. We zijn zelf geen bouwers van woningen, weĀ maken er enkel een reportage over om mensen een blik te geven hoe het ook anders kan.
>

unnamed-2

Wat heeft jullie geĆÆnspireerd tot het starten van dit project?

We zitten in een groep waar de meeste mensen een gezonde interesse hebben in architectuur en interieur en waar een iemand een diploma heeft in interieur vormgeving. In het vorige jaar journalistiek had de helft van de groep ook al samen een magazine gemaakt rond het thema interieur, architectuur en design. Dus we kunnen zeggen dat we ons door onze interesses hebben laten inspireren.
>

Wat is het doel van de documentaire?

Het allereerste doel voor ons is om een goede, journalistieke reportage te kunnen afleveren naar onze docenten toe. Maar daarnaast denken we ook dat het leuk is om mensen te inspireren met onze reportage waardoor ze gaan denken dat wonenĀ ook op een andere manier kan. Dat we niet noodzakelijk allemaal het grootste huis hoeven te bezitten, maar dat klein wonen ook leuk kan zijn.
>
unnamed

Wat zien jullie voor verschuiving in de maatschappij waaraan je kunt zien dat klein wonen steeds relevanter wordt?

De grootste verschuiving in de maatschappij dat mensen doet nadenken over kleiner wonen is waarschijnlijk het feit dat alles steeds duurder wordt. Jong volwassenen die net zijn afgestudeerd hebben niet de financiƫle mogelijkheden om meteen een lening te kunnen aangaan om een woning te kunnen kopen. We zijn opzoek naar alternatieven om te kunnen wonen, waaronder dus kleiner wonen.

Welke klein wonen ‘woonvormen’ kom je tegen?

Tijdens het maken van onze reportage hebben we vier verschillende kleine huisjes bezocht. Zo zijn we naar het huisje van Marjolein Jonker geweest in Nederland, wat wordt beschreven als een ‘upcycled’ tiny house. Ook het huisje van Louis De Keyser valt hieronder. Hij is een jongen van 18 dat zijn eigen huisje aan het bouwen is in BelgiĆ«. Daarnaast hebben we ook het project ‘Keet’ bezocht in Gent, BelgiĆ«. Dit is een tiny house dat volledig uit afvalmaterialen is opgebouwd van nul. En als laatste hebben we ook een bus bezocht dat helemaal ingericht is als een kleine woning.

unnamed-1
>
Wanneer kunnen we de documentaire verwachten en waar wordt deze gepubliceerd?

De documentaire zal klaar zijn op 17 juni en wordt gepubliceerd op onze Facebookpagina ‘Kleinst’, maar zal ook op de website van de school worden geplaatst:Ā www.21bis.be. Daarnaast zenden we ook een programma uit over kleiner wonen op 8 juni.
>
En natuurlijk de hamvraag.. Wonen jullie zelf klein?

We wonen allemaal nog thuis, dus we hebben zelf geen eigen woning. We hebben elk een eigen kamer in het ouderlijk huis, maar dat is dus niet echt klein wonen! šŸ˜‰

unnamed-3
>

Comments

comments

Volgende blog
Vorige blog

No Comments

Leave a Reply