DIY: De retro plantlamp

Blog, Inspiratie

Deze DIY is geschreven door gastblogger Jorn.

De plantlamp is populair. Naast de witte Eames stoel en minimalistische stadsplattegronden als schilderijen is de Kesbeke (retro) plantlamp een veel terugkomend artefact op bijvoorbeeld Instagram. Ziet er bijzonder uit, maar hoe maak je hem? Je kan hem kant-en-klaar kopen via een design bureau, maar je kan alle onderdelen ook zelf naar eigen smaak bestellen.

Retro lamp diy

Retro lamp diy


>

Stappenplan Retro Plantlamp:
>

 1. Bestel een glazen pot

Het begint allemaal met de glazen pot van Kesbeke, een prachtig Amsterdams merk die o.a. augurken en zilveruitjes verkoopt. Kijk bijvoorbeeld op Kesbeke-online.nl voor hun grootste pot van 2650 ml (kleiner kan natuurlijk ook, maar denk aan het lampje en de mos die nog in de pot moeten kunnen).

>

 1. Koop een fitting met snoer en stekker (eventueel met schakelaar)

Het tweede onderdeel dat je nodig hebt is een fitting voor de lamp met snoer en stekker (eventueel met een schakelaar). In wezen kan je deze al bij een bouwmarkt halen, maar mocht je een retro fitting zoeken dan zou ik aanraden deze online te bestellen. Volgens mij verkoopt Ikea ze ook, maar ik heb het geheel zelf besteld bij Cables & Co.

>

 1. Het volgende onderdeel is de lamp.

Let hierbij op de fitting die je hebt besteld (E14 of E27), de grootte van het bulbje en het Wattage (hoe hoger het Wattage, des te meer warmte deze zal produceren). Ik ben zelf voor een Frama Atelier Cylinder retro gloeilampje gegaan van 20 Watt (besteld bij Fonq).

>

 1. Zorg dat de fitting door het deksel past

Mocht je deze drie componenten binnen hebben, verwijder dan de stickers van de pot, gebruik de diameter van het schroefdraad van de fitting om een cirkel in het midden van de deksel te tekenen, en knip met een tang heel voorzichtig het rondje er uit. Dit laatste is een vernuftig klusje. Kijk uit want de randjes zijn ontzettend scherp.

>

 1. Voeg grind, potgrond en mos toe

Nu de gehele lamp zo’n beetje compleet begint te worden rest je alleen nog wat grind te kopen (bij een dierenspeciaalzaak voor in het aquarium), een laagje potgrond bovenop het grind te leggen, en het grond vervolgens te bedekken met een laagje mos (welke je illegaal kan plukken in het bos). Voeg als laatste een kopje water toe en boor eventueel wat gaatjes in de deksel zodat de warmte van het lampje kan ontsnappen.

>

Wat kost dit grapje nou? Glazen Kesbeke pot van 2650 ml: € 7,95. Retro fitting met snoer en stekker: € 43,40. Retro gloeilamp: € 14,-. Aquarium grind: paar euro. Totaal: pakweg € 70.

Wij zijn benieuwd naar jullie DIY’s! Heb je vragen over deze DIY? Stel dan via deze link je vraag.

Comments

comments

Volgende blog
Vorige blog

2 Comments

 • Reply
  Donna Los
  januari 22, 2017 at 9:47 am

  Superleuk de plantlamp, maar hoe zit het met het vocht en de lamp. Kan je geen sluiting krijgen als het vocht omhoog gaat en misschien wel in de fitting gaat zitten.

  • Reply
   Elianne Dudok
   januari 26, 2017 at 7:30 pm

   Hoi Donna, het vocht is minimaal, ik verwacht daarom niet dat het snel in de fitting gaat zitten. 🙂

  Leave a Reply